menuicon logo
exitmenu Forside Om mig Projekter Læring Kontakt

1. Semester


Hvad har jeg lært?

Jeg har lært selvstændigt at skabe og designe et større website fra bunden. Jeg har lært, at der ikke er noget præcist facit, hvad angår godt design, og folk har hver deres mening om godt design. Jeg havde forventet lidt en entydig løsning på det perfekte design, men jeg ikke sikker på det findes. Derudover har jeg lært at andres feedback kan være vigtig, da det kan bidrage med ting, som jeg ikke selv havde tænkt over. Hvad angår design, så havde jeg ikke regnet med en så markant ændring i portfolioens design fra da jeg startede til jeg sluttede.


Jeg har også lært, at man ikke skal underkende usabilitytesting. Da jeg startede ud på projektet, tænkte jeg at designet ville blive elendigt, men med brugertests og input viste det sig at siden godt kunne komme til at se pæn ud. Som vi rigtig nok har lært om usability og testing, så er det vigtig at komme igang med teste så hurtigt som muligt, så man ikke pludselig skal til at lave det hele om til sidst.

I dette projekt er jeg også blevet bedre til at designe og forstå designudtryk som gradients og stroke. Jeg er blevet mere bekendt med begreberne farvesamhørighed og kontraster. Derudover er jeg blevet bedre til forstå og vælge skrifttyper.


Rent teknisk er jeg blevet bedre til HTML, CSS og jQuery i forbindelse med udvikling af layout og dynamik på websitet. Med jQuery fandt jeg ud af at jeg ikke kan bruge HTML5 semantic elements til jQuery selectors, så fremover kan det være en idé at overveje, om de er nødvendige at have med. Mit kendskab til responsivt design er også blevet væsentlig bedre, og jeg har fået mere styr på det og er blevet mere tryg ved det. Da jeg valgte, at portfolioen skulle være responsive, tænkte jeg, at det næsten ville blive en umulig opgave, men det blev heldigvis meget bedre undervejs. Dog ønsker jeg at blive endnu bedre til det, så jeg kan sider med responsivt design i et hurtigt tempo. Min forståelse af CSS3 er også blevet væsentlig bedre. Jeg har lært, at CSS3 på nogle områder kan de samme ting som jQuery. I HTML har jeg i dette projekt også at lave faneikoner. En ting jeg frygtede ved projektet var browser kompatabilitet. Jeg havde regnet med at browserne ville vise min portfolio på vidt forskellige måder, hvilket heldigvis ikke var tilfældet.


Noget der også har forbløffet mig lidt under projektet er vigtigheden og organiseringen af mappestrukturen af ens filer. Jeg havde ikke regnet med at navnene på mapperne og filerne samt deres placering kunne betøde så meget for overblikket over mappestrukturen. Jeg fandt også ud af, at det kan være en god idé hellere at gemme for store end for små billeder, da de store billeder kan gøres mindre, men de små billeder ikke kan gøres store.


I projektet har jeg også lært, at hvis jeg skal tjekke min side på nettet, så skal jeg tage højde på cache. Der var mange gange, hvor jeg ikke kunne forstå, at siden ikke kom op på nettet. Jeg fandt så ud af, at siden var kommet op, da jeg prøvede med andre browsere, der ikke havde gemt sidens cache. En anden ting jeg også har lært er at bruge andre FTP-clienter (WinSCP), da Filezilla pludselig ikke virkede, hvilket stortset er det samme. Med FTP-clienterne oplevede jeg tit at CSS-filerne tog en del længere tid at få ud på nettet end alle andre filer, så det er jeg blevet opmærksom på.


Hvad kan jeg gøre bedre?

Som altid undervurderer jeg behovet for struktur, udsætte arbejdet og kommer alt for seng igang. Jeg troede, jeg bare kunne lave lidt hver dag, men hvis man har en klar plan, undgår man at få travlt i sidste ende. Måske det ville hjælpe mig at planlægge projektet bedre næste gang og evt. lave et Gantt diagram.

Derudover burde jeg også komme til nogle vejledningsmøder med lærerne næste gang og spørge dem til råds, og finde en gruppe at arbejde sammen med, hvor vi kan diskutere opgaven med hinanden.

Derudover bør jeg øve mig en masse, især inden for Adobe Programmerne: Photoshop, Illustrator og InDesign. Derudover bør jeg også blive bedre til at få gode idéer og finde inspiration til design, så jeg kan blive bedre til at designe og lade være med at søge et facit på design. Inden for HTML bør jeg fremover bruge h1-h6 tags i stedet for at give p-tags class, og derudover bør jeg være mere omhyggelig, når jeg vælger mellem class og id til HTML. For mit eget helbreds skyld bør jeg også virkelig læse projektvejledningen meget grundigt igennem og sætte mig ind i opgaven, så jeg ved præcist, hvad jeg skal lave. På den måde undgår jeg forhåbentlig at blive stresset.

Undervejs i projektet var rimelig god til at validere min HTML-kode men i slutningen gik det fuldstændig galt pga. navigationsmenuen. Koden fejlvalideres, når man bruger div-tag i ul-tag og li-tag i a-tag. Det skal jeg huske fremover.